Bağışıklığı Güçlendiren Gıdalar

27-03-2020 15:25
Bağışıklığı Güçlendiren Gıdalar

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN;

Doğru beslenmek bağışıklık sistemini güçlendirmenin en önemli yollardan biri. Bunun için daha çok sebze, meyve ve tam tahıllı besinlerin tüketildiği, buna kıyasla kırmızı etin, işlenmiş et ürünlerinin ve şekerin daha az tüketildiği bir beslenme modelini benimsemek gerekmektedir. Ayrıca içerdikleri antioksidanlar, vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren bazı besinlere de sofrada düzenli olarak yer açmak gerekiyor. Gelin bu besinlere beraber bakalım:

Ceviz, Fındık, Badem

Yağlı tohumlar, vücuda zararlı hücrelerin hayatta kalmalarını sağlayan enzimlerin aktivasyonunu engelleyen "gama tokoferol” adında bir bileşen içeriyor. Nutrition and Cancer Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada; 1 ay boyunca her gün ceviz tüketen farelerde, tüketmeyenlere göre kanserli hücrelerin büyüme oranı yarı yarıya azaldığı görülmüş. Bağışıklık sistemini desteklemek için her gün mutlaka 2-3 tam ceviz, 10 adet çiğ badem ve 10 adet çiğ fındık tüketmeye çalışın.

Yeşil çay

Yeşil çayın sağlık açısından pek çok yararı bulunan polifenoller bakımından oldukça zengin olduğunu belirtmek gerekir. İçerdiği bu antioksidan bileşenler sayesinde hücreleri oksidatif hasara karşı koruyarak bağışıklık sistemini destekliyor. Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yürütülen küçük bir çalışmada, günde en az 1 fincan yeşil çay içen kadınların çay içmeyenlere göre daha az oranda kanser tanısı aldığı tespit edilmiş. Eğer tansiyon probleminiz yoksa günde 2 fincan yeşil çay içmenizde fayda var”

Zerdeçal

Zerdeçalın etken maddesi olan curcumin, anti inflamatuar özelliği sayesinde kronik inflamasyon ve kanser gelişimin önlenmesinde önemli bir yere sahip. Bu kök baharatı tüketirken etkinliğinin artması için karabiber ve zeytinyağıyla karıştırarak salata sosu veya kahvaltılık sos olarak tüketebilirsiniz.

Keten tohumu

Keten tohumu, kan basıncını düzenlenme, kolesterol seviyesini düşürme gibi pek çok açıdan sağlık için oldukça faydalı. Ayrıca keten tohumu antioksidanlardan da oldukça zengin. Yapılan çalışmalar, bağışıklık sistemini desteklemede etkili olduğunu gösteriyor. Günde 1 çay kaşığı keten tohumunu yulafa veya yoğurda ekleyerek ya da salatalarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz.

Zeytinyağı

Yapılan bir çalışmada, zeytinyağında bulunan antiinflamatuar özellikteki fenolik bileşenler ve oleik asitin kanserli hücrelerin büyümesini bastırdığı belirtilmiş. Beslenmenizde tereyağ veya kuyruk yağı gibi doymuş / trans yağlar yerine, tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olan zeytinyağına ağırlık verin.

Kuru Yaban Mersini

Yaban mersini, böğürtlen, çilek ve ahududu gibi meyveler, antioksidan özellikleri olan yüksek miktarda polifenol içerir. Ayrıca, C vitamini gibi antioksidanlarda da yüksektir. Berry cinsi meyveler bağışıklık sisteminizi desteklemede önemlidir. Günde 1 çay bardağı kadar tüketmeye çalışın.

Baharatlar:

Baharatlar antioksidan kapasiteleri sayesinde vücudu zararlı bileşenlere karşı korurken; aynı zamanda bağışıklığımızı da güçlendirirler. Özellikle taze karabiber, zencefil, zerdeçal, sumak gibi baharatları günlük beslenmenizde mutlaka kullanın. 

Uzm. Dyt Özge Öçal

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.