Kuru İncirin Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?

15-12-2022 18:04
Kuru İncirin Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?

Kuru İncirin Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?

Türk mutfağı olsun dünya mutfakları olsun incir, yumuşak ve tatlı yapısı ile kendisine sarsılmaz bir yer edinmiş bir meyvedir. Mineraller, lifler ve antioksidan açısından zengin olan bu meyvenin geçmişi de M.Ö. 10 bin yılına kadar dayanmaktadır. İnsanlar tarafından evcilleştirilen en eski meyve olan incirin, yaş hali kadar kuru hali de sıklıkla tüketilir.

İncir, dut ailesine mensup bir meyvedir. Şifa dolu bu meyvenin hem bölgesine hem de türüne göre haziran ayıyla birlikte hasadı başlar. Son hasat ise Ekim ayının sonunda yapılır. Geri kalan zamanlarda ise yaş yerine kurutulmuş olarak tüketilir. Kuru incirin neredeyse tazesinden daha fazla faydası vardır. Bu sağlıklı kuru meyve hakkında merak edilen konuları sizler için derledik.

Kuru İncirin Faydaları Nelerdir?

Kuru incirin faydaları saymakla bitmez. Ancak faydalarından yararlanmak için düzenli tüketilmesi önemlidir.

  • Düzenli tüketildiğinde hazımsızlığı engellerken sindirim sistemini de sağlıklı tutar. Kabızlığı engeller.

  • Günlük kalsiyum alımının yaklaşık olarak dörtte birini sağlar.

  • Kemik sağlığını desteklerken kemiklerin güçlenmesini de sağlar.

  • İçeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde uzun süre tok kalmayı sağlar. Bu sebeple de diyet listelerinin vazgeçilmezi olur.

  • Antioksidan bakımından yüksektir. Bu sayede kansere karşı koruma sağlar.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.

  • İçeriğinde yüksek sodyum sayesinde hipertansiyona karşı vücudu korur.

  • Demir içeriği sayesinde demir eksikliği olanların demir ihtiyacını karşılar.

  • Beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Yapılan bazı araştırmalar kuru incirin düzenli tüketilmesi durumunda kanser hücrelerinin yayılma hızını yavaşlattığını da göstermiştir. Ayrıca antioksidan içeriği sayesinde de tahrip olmuş hücrelerin vücuttan atılmasını sağlarken yeniden üretilmelerine de destek olur.

Kuru İncir Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Bu şifa dolu meyvenin iyi geldiği hastalıklar şu şekilde sayabiliriz:

  • Astım hastalığı iyi gelir.

  • Kemik erimesini önler.

  • Bağışıklığı korumaya yardımcı olur.

  • Bazı kanser tiplerinin yayılma hızını yavaşlatır.

  • Kalp damar sisteminin korunmasına yardımcı olur.

  • Kalpte yağlanmayı önler.

  • Bronşiti geçirir.

  • Alzheimer hastalığa yakalanma riskini azaltır.

  • Kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olur.

  • Cilde iyi geldiği için özellikle egzama gibi rahatsızlıkları olanlarda faydalıdır.

Kuru İncirin Besin Değeri

Kuru incir besin değeri oldukça zengindir. 250 gram kuru incir 622 kalori bulunur. Bu hesaptan yola çıkarak 1 kuru incir kaç kalori sorusuna 50 kalori olarak cevap verebiliriz. Kuru incir kalori olarak yüksek olmasına rağmen içeriğindeki lif oranı ve diğer mineral, vitaminler sebebiyle diyet listelerine eklenir. Kuru incirin diğer içerikleri ise şu şekildedir: 100 gram kuru incirde 63,87 gr karbonhidrat, 3,3 gr protein, 9,8 gr lif ve 0,93 gr da yağ bulunur.

Kuru İncir Nasıl Tüketilir?

Kuru incir istenirse direkt tüketildiği gibi farklı şekillerde de tüketilebilinir. Yoğurda katılabilir ya da kahvaltılık gevreklere katılarak kullanılabilir. Tatlı veya kurabiyeler yanı sıra kuru incir dolması da unutulmaz bir lezzettir. Ayrıca kür de yapılabilir. 

Kuru incir suyu da oldukça faydalıdır. Kuru incirler akşamdan suya konulur, sabah aç karnına suyu ve kendi tüketilebilinir. Yatmadan önce kuru incir yemek ve kalktıktan sonra olmak üzere 2 defa tüketmek bu lezzetli ve şifa dolu meyvenin faydalarını görmek açısından sıklıkla tavsiye edilir.

Kuru İncirin Zararları Nelerdir?

Her meyve veya sebzede olduğu gibi kuru incirin de aşırı tüketilmesi zararlı olabilir. Aşırı tüketilmesi durumunda içeriğinde yer alan çok fazla fruktoz bazı hastalıklara sebebiyet verebilir. Yüksek fruktoz; tiroid, karaciğer yağlanması ya da pankreas da sorunlara neden olur. Yüksek oranda alınan fruktoz vücudun bağışıklık sisteminin çökmesine de sebebiyet verebilir.

Kuru incir tüketmek isteyenler sıklıkla kuru incir şekeri yükseltirmi sorusunu sorarlar. Kuru haldeki incirin içeriğinde şeker oldukça yüksektir. Bu sebeple de şeker hastalarının aşırı tüketmesi riskli olabilir. Ancak diyabeti olan kişiler bilinçli ve az şekilde bu meyveyi tüketirlerse hiçbir zararı da olmaz. 

İçeriğinde lif sebebi ile lifli ürünlere alerjisi olan kişilerin kuru incirden uzak durmaları gerekir. Ayrıca alerjik bir bünyeniz de varsa da kuru incirden uzak durmanız tavsiye edilir. Çok aşırı tüketiminde ishale neden olma olasılığı yüksektir.

Kuru İncirin Bebeklere Faydaları nelerdir?

Kuru incirin içeriğinde yüksek seviyedeki potasyum bebekler için oldukça faydalıdır. Onların bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken sağlıklı büyümelerine de yardımcı olur. İçeriğinde mineral ve vitaminler bebeklere enerji verirken hastalıklardan da korur.

Kuru İncirin Hamilelikte Faydaları Nelerdir?

İçeriğindeki önemli vitamin ve mineraller hamileler için oldukça faydalıdır. Anne adaylarının korkulu rüyası olan diyabet ve gebelik zehirlenmesini engeller. Bebeklerin anne karnında sağlıklı şekilde büyümesinde de destek olur.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.