Glutensiz Beslenme

10-03-2022 15:44
Glutensiz Beslenme

Glutensiz Beslenme Nedir?

Gluten belki de çok ihtiyacımız olan bir şey değildir. Peki nedir bu gluten? Neden glutensiz hayat?

Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bitkisel bir protein.Gluten, ilave edildiği ürünlerin kıvam almasını sağlar ve bağlayıcılık görevi görür. Bu özelliği sebebiyle gıda endüstrisinde sıklıkla kullanılır. Hazır ürünlerden ekmek, makarna, bulgur, irmik ve pek çok hamur işi tarifinde glüten vardır. Hatta bu ürünlerin dışında normalde gluten içermeyen ürünlerde de çapraz bulaş sebebiyle glutene rastlayabilirsiniz.Gluten sadece gıda endüstrisinde değil, kozmetik ürünler, diş macunu, tutkal gibi pek çok farklı alanda da kıvam verici özelliğinden dolayı kullanılmaktadır.

 

Glutensiz Diyet Kimler İçin Uygun?

Bu beslenme düzeni çölyak hastalığı ve gluten duyarlılığı bulunan kişiler için bir tedavi biçimi olarak tavsiye edilir.Yani zayıflama amacıyla değil, tedavi amacıyla uygulanır. Gluten içeren besinler, B grubu vitaminlerinden ve posadan yana zengin oldukları için gerçekten gerekmediği sürece glutensiz beslenmek önerilmez. Ancak yine de ben glutensiz beslenmek istiyorum diyorsanız glutensiz diyet nasıl yapılır kısaca bir bakalım.

 

Glutensiz Diyet Nasıl Yapılır?

Gluteni hayatınızdan çıkartmak aslında çok zor değil. Ama bunun için bir uzmanla birlikte beslenme planı oluşturmanız daha sağlıklı olacaktır. Vitamin ve mineral bakımından zengin, lif bakımından yüksek besinler, sebze ve meyveler, bitkisel protein kaynakları olan kuru baklagiller, et ve grubu gıdalar, yumurta, peynir, süt ve yoğurt gibi besleyici hayvansal gıdalar, glutensiz beslenme modelinizin yapı taşlarını oluşturabilir. Beslenme planınızda ara öğünlere de yer verebilirsiniz. Glutensiz yiyeceklere ulaşmak artık çok daha kolay.

 

Glutensiz Diyette Hangi Gıdalardan Kaçınmalısınız?

Glutensiz diyetlerinizde, glüten içeren etiketli ürünlerden, buğday, arpa ve çavdar unları içeren ekmekleri tüketmemelisiniz. Her türlü hazır gıda, sosis, salam gibi işlenmiş gıdalar ve içerisinde malt ve aroması bulunan içecekler de glutensiz beslenirken kaçınmanız gereken gıdalar arasında.

 

Örnek Glutensiz Diyet Listesi Nasıl Olur?

Lif bakımından zengin gıdalar, besin değeri yüksek kuruyemişler, sebze ve meyvelerle oldukça farklı öğünler tüketebilirsiniz. Örneğin:

Sabah: Beyaz peynirli omlet ve 1 dilim glutensiz ekmek

Öğlen: 1 kase Mercimek Çorbası ve yoğurt ile birlikte 1 dilim mısır ekmeği

Akşam: Haşlanmış tavuk veya ızgara balık ve sebzeli kinoa salatası


Ara öğünlerinizde 1 porsiyon meyve + 2 adet ceviz + Yeşil çay gibi alternatifleri glutensiz diyet listenize ekleyebilirsiniz.


Glutensiz Diyetin Püf Noktaları Nelerdir?

Gluten hassasiyeti olduğunuzdan şüpheleniyor ve glutensiz yaşama geçmeyi düşünüyorsanız, öncelikle işe satın aldığınız paketli gıdaların içeriklerini okuyarak başlayabilirsiniz. Kendinize sağlıklı bir beslenme planı oluşturarak, kısa süreli şok diyetleri takip etmek yerine, sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmelisiniz. Bu süreçte elbette ki sevdiğiniz hamur işlerinden uzak durmak zorunda değilsiniz. Tercihlerinizi glutensiz ürünlerden yana kullanarak, vücudunuz için en faydalı gıdaları seçebilirsiniz.

 

Her beslenme modelinde olduğu gibi glutensiz beslenme modeli de alanında uzman doktorlar eşliğinde ortak karar vererek uygulandığında, daha sağlıklı sonuçlar verir. Glutensiz ürün seçeneklerini e-cerez.com’da bulabilir, kolayca siparişlerinizi verebilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz!

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.