Gün Kurusu Faydaları

10-03-2022 15:51
Gün Kurusu Faydaları

Gün Kurusunun Faydaları

 

Rengi ile kayısıdan ayrılan gün kurusu, sarı kayısının aksine kükürtlenmeden güneşte kurutulur. Asya kökenli olan gün kurusu, sıcak iklimlerde yetişen bir meyve olmanın yanı sıra kayısı, şeftali ve nektarin ile aynı ailedendir.

 

Neden gün kurusu?

Yaz aylarında tazesi tüketilebilen kayısının yıl boyunca kurusu da uygun ortamlarda saklanabilmektedir. Ancak kuru kayısının rengini korumak için kullanılan kükürt dioksit astım hastalarında alerji riskini artırabilir. Bu sebeple sülfür içermeyen, doğal yollardan kurutulan, işlem görmemiş, koyu renkli "gün kurusu” tüketilebilir.

 

Ülkemizde de bol bol bulunan gün kurusunun faydaları nelerdir, gelin birlikte bakalım.

 

Antioksidan etkiye sahiptir

Gün kurusu içeriğinde antioksidan etkiye sahip "karotenoid” bulunur. Sarı, turuncu ve kırmızı renkleri barındıran karotenoidlerden olan beta-karoten ise gün kurusunda bol miktarda bulunur. A vitaminin ön maddesi olan ve ihtiyaç duyulduğunda vücut tarafından A vitaminine dönüştürülerek kullanılan bu madde ile gün kurusu antioksidan özelliğe sahiptir.

Cilt için A vitamini kaynağı

Gün kurusunun içeriğinde bol miktarda A vitamini olduğunu söylemiştik. Gün kurusu içeriğindeki A vitamini sayesinde cilt sağlığını destekler ve daha güzel bir cilt için yardımcı olur.Antioksidan özellikteki beta-karotenin yaşlanmayı geciktirme etkisi de vardır. Gün kurusu cildi nemlendirir, korur ve pürüzsüzleştirir. A vitamininin deride yağ bezlerinin aktivitesini baskıladığı da kanıtlanmıştır.

 

Sindirim sitemine yardımcı

Gün kurusu yüksek lif içeriğine sahiptir. Yemekten önce tüketilen gün kurusunun, hazımsızlığın giderilmesinde etkili olabileceği belirtilmiştir. İçeriğinde bulunan selüloz ve pektik özellikle sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkili olabilir.

 

 

Bağışıklık sistemini destekler

İçeriğinde A, C vitamini ile demir, fosfor, potasyum, kalsiyum mineralleri barındıran gün kurusu bağışıklık sitemini de destekler. Kansızlığa karşı da faydalı olan gün kurusu yüksek potasyum içeriği sayesinde kalp koruyucu etkiye sahiptir. Kalp atış hızının düzenlenmesine yardımcı olur. Gün kurusunun içeriğindeki potasyum kalp kaslarını da besler.Tansiyonu dengeleyerek, kan basıncının normal düzeylerde seyretmesini sağlar.

 

 

Diyet listelerinin vazgeçilmezi

Gün kurusu yüksek besin değeri ve doğal şekeri ile zayıflama listelerindeki ara öğünlerin vazgeçilmezi. Tokluk hissinin yaratılmasına yardımcı olan ve diyet destekleyici özelliği ile gün kurusu tatlı krizlerinin en büyük yardımcılarından.

 

Şimdi sizin için tatlı krizlerine özel düşük kalorili gün kurusu tarifi verelim.

 

Malzemeler:

 

10 adet gün kurusu

1 tatlı kaşığı tereyağı

2 tam ceviz içi

 

Yapılışı:

Gün kurularını soğuk suda 30 dakika bekletin. Tavaya tereyağını koyup, eritin. Yumuşayan gün kurularını ikiye bölün ve tavaya alın, tereyağı ile biraz kavurun. Daha sonra yarım çay bardağı su ekleyin, gün kuruları suyunu çekene kadar pişirin. Pişen gün kurularının üzerine ceviz serperek servis edebilirsiniz. Evde kolayca hazırlanabilen bu düşük kalorili tatlı diyet yaparken tatlı krizlerinde harika bir alternatif olacak.

 

Afiyet olsun :)

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.