Ketojenik Diyet Nedir?

10-03-2022 15:37
Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Nedir?

 

Adını, yağ metabolizmasının son ürünleri olan keton cisimciklerinden alan Ketojenik diyet, günlük alınan enerjinin en az %60’ı yağ kaynaklarından gelecek şekilde planlanan, karbonhidrat alımını minimuma düşürerek vücudu "ketozis” denen metabolik duruma sokmayı amaçlayan bir beslenme modeli.

 

Son dönemin popülerleşen beslenme modeli Ketojenik Beslenme nedir gelin birlikte bakalım…

 

Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Yapılır?

 

Uzman kontrolünde yapılması önerilen Ketojenik diyet, aslında bir tedavi yöntemi. Epilepsi, Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik hastalıklar; diyabet, insülin direnci, hipertansiyon, kan yağlarında yükseklik gibi metabolik problemler ve perhiz diyetlerinde kullanılmış ve iyileştirici etkileri birçok çalışmayla kanıtlanmıştır.

 

 

Ketojenik Diyet Nasıl Çalışır?

 

Vücudun öncelikli enerji kaynağı karbonhidratlardır. Ancak yeterli karbonhidrat bulunamadığı takdirde yağlar ve son çare olarak da proteinler kullanılır. Ketojenik beslenme modeli karbonhidratı kesip yerine yağ koyarak, vücudun enerji kaynağının yağ olmasını sağlar.

 

Ketojenik Diyet Listesinde Neler Var?

 

Sağlıklı otlar ve baharatlar, kuruyemişler ve tohumlar, et ve türevleri, düşük karbonhidratlı sebzeler, meyveler, sağlıklı yağlar, yumurta gibi besinler Ketojenik diyet listelerinde tüketilebilecek besinler arasında yer alır.

 

 

Ketojenik Diyet Listesinde Neler Yok?

Şekerli yiyecekler, alkol, kök sebzeler, nişasta içeren ürünler gibi karbonhidrat bakımından yüksek değere sahip ürünler Ketojenik diyet yaparken kaçınmanız gerekenler arasında.

 

 

Ketojenik Diyette Ara Öğün Var mı?

 

Evet var. Ketojenik diyet yaparken öğünler arasında açlık hissedilmesi durumunda tercih edilebilecek sağlıklı keto atıştırmalıkları mevcut. Bunlar arasında en az % 90 oranında bitter çikolata, 1 - 2 haşlanmış yumurta, öğünlerde yenilen yemeklerden artanlardan küçük porsiyonlar, bir avuç fındık veya kuruyemiş sayılabilir.

 

 

Ketojenik Diyetin Yan Etkileri Neler?

 

Ketojenik diyet tamamen faydalı, ya da bütünüyle doğal bir yöntem değildir. Öncelikle bir tıbbi sorunun tedavisi için ortaya çıkarılmıştır ve birçok tedavi yöntemi gibi çeşitli yan etkileri mevcuttur. Her ne kadar normal şartlarda sağlıklı bireyler için güvenli olsa da metabolizmayı değiştirmesi nedeniyle vücutta önemli değişikliklere yol açabilir ve bundan dolayı bir takım tıbbi sorunlara neden olabilir.

 

Elbette ki Ketojenik diyet, doğru tarzda uygulandığında sağlıklı bir şekilde kilo vermeye ve çeşitli tıbbi sorunlar ile hastalıklar için risk faktörlerini en aza indirmeye yardımcı olabilir. Kalori sayımı yapmadan veya yiyecek takibine çok fazla dikkat ayırmadan kilo verme konusunda etkili olduğu görülmüştür. Ketojenik diyet, vücut yağı, HDL kolesterol seviyeleri, kan basıncı ve kan şekeri gibi kalp hastalıklarını ortaya çıkarabilen risk faktörlerini iyileştirebilir. Ancak unutulmamalı ki her beslenme modeli için geçerli olduğu gibi, diyetler uzman kontrolünde ve bedeninizin ihtiyacı olan şekilde uygulanmalıdır.

 

Eğer ki doktorunuzla birlikte Ketojenik beslenmeye geçiş yapmayı düşünüyorsanız, beslenme listenizdeki ihtiyaçlarınızı e-cerez.com’da bulabilir, kolaylıkla sipariş verebilirsiniz.

 

Sağlıklı günler!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.