Ramazan Ayında Tüketilecek Enerji Verici Besinler Nelerdir?

04-04-2022 11:28
Ramazan Ayında Tüketilecek Enerji Verici Besinler Nelerdir?

Ramazan Ayında Tüketilecek Enerji Verici Besinler Nelerdir?

 

Ramazan ayında uzun saatler süren açlık, özellikle gün ortasından sonra bitkinliğe ve konsantrasyon eksikliğine neden olabiliyor.Oruç tutanlar için sahurda ve iftarda doğru beslenmek vücut direncini ve enerjiyi korumaya yardımcı oluyor. Özellikle iftardan sonra çöken ağırlığın tüm gün süren açlık stresinin de besinlerin yardımıyla önüne geçilebilir. Peki nasıl? Ramazan ayında iftar ve sahurda hangi besinler gün boyu bize daha fazla enerji verir, gelin birlikte bakalım.

 

Yumurta

Yumurta, gün boyu tokluk hissi sağlayacak en önemli besinlerden biri. Sahurda haşlama, omlet veya menemen şeklinde ihtiyaca göre 1 veya 2 yumurta tüketmek iftara kadar geçen sürede enerjinizi korumanıza yardımcı olur.

 

Tam tahıllı ekmek

Sahurda beyaz ekmek yerine tahıl yönünden zengin tam tahıllı ekmek ve çeşitlerini tüketmek, sizi daha uzun süre tok tutmaya yardımcı olacaktır. Tam tahıllı ekmek ve beyaz peynir ile yapacağınız tost ya da sandviç iftara kadar açlık hissini önleyerek tok kalmanıza yardımcı olur. Bunun en önemli nedenlerinden biri tam tahıllı ekmeğin doygunluk oranın beyaz ekmeğe göre daha fazla olması ve daha tok tutabilmesi.

 

Kuruyemişler

Ramazan’da özellikle kuruyemişler ayrı bir önem taşıyor. En önemli Omega 3 kaynaklarından biri olan cevizi, sahur sahurda tüketebilirsiniz. ÇünküOmega 3 yağ asitleri, uzun süre tokluk hissi sağlama özelliğine sahip. Sahurda 2-3 adet ceviz iftara kadar olan sürenin daha dinç geçmesini sağlıyor. Özellikle akşamüstü saatlerinde gözlemlenen açlığa bağlı unutkanlık ve konsantrasyon eksikliğine karşı, sahur sofranızdan cevizi eksik etmeyin.

 

Hurma

 

Ramazan denildiğinde kuşkusuz akla ilk gelen besinlerden biri hurma. Özellikle iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, uzun süreli açlık sonrası vücudun enerji kaynağı olan glikozu dengelemeye yardımcı oluyor. İftarda yenilen 2 adet hurma düşük kan şekerini düzeltmeyi desteklerken, gün boyu dengeli bir kan şekeri için de hurmayı ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

 

Chia Tohumu

Ramazan ile chia tohumunun ne ilgisi var diyorsanız, yanılıyorsunuz. Chia tohumu içerdiği bol lif, kalsiyum, protein, antioksidan ve Omega 3 ile enerjinizin düşmesine engel oluyor. Su ile temas ettiğinde tok tutucu bir kıvama gelen chia tohumunu süt, yoğurt veya suyla karıştırarak sahurda yediğinizde gün boyu tokluk hissini koruyabilirsiniz.

Yulaf Ezmesi

 

Ramazan’da glisemik endeksi düşük gıdaları tercih etmek kan şekerinin düzenlenmesi için oldukça önemli. Bu nedenle yulaf ezmesi de kan şekerini dengeleyerek enerjinin korunmasına yardımcı besinler arasında yer alıyor. Aynı zamanda içeriğindeki B vitamini ile stresi azaltarak konsantrasyonu artırmaya yardımcı oluyor.

 

İftar sonrası bitki çayınızı eksik etmeyin!

Ramazan’da yemek yemek kısıtlı bir zamana sıkıştırıldığı ve hızlıca yendiği için sindirim sistemi problemleri ortaya çıkabiliyor. Bu problemleri rahatlatmak için iftar sonrası rezene ve anason çayı içebilirsiniz.

 

 

İftar ve sahur sofralarınız için ihtiyaç duyduğunuz ürünleri, tamamen katkısız ve doğal olarak e-cerez’ de bulabilirsiniz. Hayırlı Ramazanlar!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.